Region

U susedstvu uhapšen mozak ISIS-a!

Photo: Flickr/Ilustracija

Osumnjičeni za terorizam Mirsad Kandić, koga su vlasti Bosne i Hercegovine pronašle i izručile SAD-u, veoma je opasna osoba i jedan od ključnih ljudi terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u kojoj je bio šef obaveštajne službe, izjavio je u sredu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

On je na konferenciji za novinare službeno potvrdio da je Kandić dan ranije izručen američkom pravosuđu koje je za njim tragalo još od 2014. a ustvrdio je kako je to osoba iz samog vrha strukture zloglasne terorističke organizacije.

Zloupotrebila službeni položaj i oštetila državni budžet!

"On je bio šef obaveštajne službe ISIL-a", kazao je Mektić dodajući kako je Kandić jedan od trenutačno najtraženijih terorista na svetu za kojim su godinama bezuspešno tragale brojne obaveštajne službe širom sveta.

Prema dostupnim informacijama, Kandić je rođen na Kosovu 1981., a godinama je živeo u SAD-u i posedovao američku "zelenu kartu". Na spisku je osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa od 2014. a dve godine kasnije za njim je izdata međunarodna "crvena poternica".

Makedonska vlada zatvorila konzulat u Španiji

Za lociranje Kandića, Mektić je najzaslužnijom označio Obaveštajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA).

Koliko je to bila komplikovana operacija ilustrovano je podatkom kako je Kandić imao desetak lažnih identiteta i ličnih dokumenata s kojima je nesmetano ulazio i boravio u državama poput Nemačke, Britanije i Turske, a tamošnje sigurnosne službe nisu uspele da ga otkriju.

Ivanićev kabinet pre nekoliko godina dobio kopiju Dejtonskog sporazuma, nema original

U BiH je ušao s lažnom ispravom na ime Ivana Popovića, a po zemlji se kretao pod lažnim identitetom Edina Radončića.

Pokušavao je da zavara trag pa su ga obaveštajci nekoliko puta locirali, ali i gubili.

Cela zemlja traži ovu ženu! Otišla je u šetnju i gubi joj se svaki trag!

Na kraju je ipak pronađen u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica gde je i uhapšen 4. jula i od tada je bio u ekstradicijskom pritvoru po crvenoj Interpolovoj poternici izdatoj na zahtev američkog pravosuđa 2016.

Mektić je ustvrdio kako je Kandić obavljao najodgovornije zadatke u operacijama ISIL-a, od novačenja terorista preko provera osoba koje su vršile terorističke napade u ime te organizacije do izrade naprava za takve napade.

Zapalio se autobus: Zahvaljujući vozaču izbegnuta tragedija!

"On je bio mozak te terorističke organizacije", kazao je Mektić dodajući kako će tek uslediti objava detaljnih informacije koje će pokazati koliko je Kandić bio opasan.

U BiH se nakon njegovog izručenja istraga nastavlja a cilj je utvrditi koje su sve osobe činile sastavni deo mreže koja mu je davala potporu u skrivanju.

Da li je moguće? Šokantan razlog krađe originala Dejtonskog sporazuma!

Mektić je istakao kako je ovaj slučaj jasan dokaz da BiH neće tolerirati nikakve terorističke aktivnosti niti osobe povezane s terorizmom.

Izvor: jutarnji.hr
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh