Region

Veliki trijumf Đukanovića - političara ili vladara? Milo novi-stari predsednik Crne Gore, lider sa najdužim stažom koji ne voli nezgodna pitanja!

Photo: Flickr

Kandidat DPS Milo Đukanović osvojio je oko 54 odsto glasova na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, pokazuju prvi rezultati nakon prebrojanih više od 90 odsto glasova.

Drugi po broju osvojenih glasova je kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić sa 33,5 odsto, a treća je kandidatkinja SDP Draginja Vuksanović sa osam.

Demokratska partija socijalista proglasila je već nakon 80 odsto prebrojanih glasova pobedu svog kandidata.

Kandidati Prave Crne Gore Marko Milačić, Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, Vasilije Miličković ispred Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije, te Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije, osvojili su daleko manje glasova.

DPS je proglasila pobedu Mila Đukanovića na izborima, prenose podgoričke "Vijesti". Poslanik te partije Miloš Nikolić kazao je da na osnovu 80 odsto obrađenog uzorka, Đukanović ima više od 54 odsto glasova i da se radi "o velikoj i istorijskoj pobedi u kampanji u kojoj je bio sam protiv svih".

Opozicione partije i kandidati opozicionih stranaka tvrde da su predsednički izbori bili neregularni i da je bilo niz nepravilnosti - od kupovine glasova do paralelnih spiskova. Državna izborna komisija vanredno je zasedala večeras po prigovoru Mladena Bojanića, kandidata Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Ovo su sedmi predsednički izbori od uvođenja višestranačja i treći od kako je Crna Gora proglasila nezavisnost.

Prema oceni analitičara, manja izlaznost išla je u prilog kandidatu DPS Milu Đukanoviću, dok je izlaznost od 70 i više odsto uslovila drugi izborni krug.

Političar ili vladar?

FOTO: Tanjug/Risto Božović

Milo Ðukanović je pobedom na današnjim predsedničkim izborima u Crnoj Gori obezbedio sebi još pet godina vlasti, što će ga definitivno svrstati u red lidera sa najdužim stažom na najvišim državnim funkcijama.

Njegova pobeda na ovim izborima ni za koga nije iznenađenje, a veliki broj građana Crne Gore smatra ga najvećim Crnogorcem posle Kralja Nikole.

Ðukanović je, naime, u sedam mandata bio premijer Crne Gore, a ovo će mu biti drug mandat na poziciji šefa države.

Hroničari su još davno zabeležili da je Ðukanović relativizovao i svojevremenu opasku uglednog političara bivše SFRJ, Vladimira Bakarića, koji je rekao da nije dobro da bilo koji političar, osim Tita, na jednoj funciji bude duže od osam godina.

U nekoliko navrata Ðukanović se povlačio sa funkcije i ostajao samo lider stranke (DPS), koja je neprestano na vlasti od njenog osnivanja 1990.

I na ove izbore je izašao samo kao lider DPS, mada analitičari smatraju da je “vlast uvek tamo gde je on".

U kampanji je obećao bolji život građanima, ali i da će mu prioriteti biti identitet i suverenitet Crne Gore.

Iako su neretko neki mediji predviđali da njegova budućnost neće biti tako svetla, prognozirajući mu sudbinu nekadašnjeg hrvatskog premjera Iva Sanadera, drugi su smatrali da je samo dobar taktirčar.

Taktika ili ne, Ðukanović je dobio još jedan petogodišnji mandat i definitivno postao neprekisnoveni crnogorski vladar.

Inače, poreklom je iz ugledne nikšićke porodice koja ima “vladarsku tradiciju”.

FOTO: Tanjug/AP/Risto Božović

Otac Radovan bio je sudija i istaknuti komunistički funkcioner, a predak Blažo, po kome je Milo nazvao svog sina, bio je u vreme Kraljevine Jugoslavije ban Zetske banovine, a tokom rata gospodar Crne Gore, Boke Kotorske i Sandžaka kao general četničkih snaga koje su se borile na tim prostorima.

Ðukanović je studirao ekonomiju, ali upućeni tvrde da mu je u karijeri možda više pomoglo “neformalno obrazovanje” koje je stekao tokom studentskih dana dok je, noseći vreće s brašnom i fizikališući za džeparac, upoznavao mentalitet i zakone ulice.

Brz, okretan, vešt političar i još veštiji govornik, težak protivnik o kome su čak i strani ambasadori, izlazeći iz njegovog kabineta, priznavali da ih je “opio rečima”, uspeo je da se od 1996. godine nametne kao pouzdan partner SAD i NATO, ali i da istovremeno ostvari veliko bogatstvo sebi i porodici, što su potvrdile I neke Forbsove liste najbogatijih u zvestu.

Njegove zasluge za Crnu Goru su nesporne - uveo je državu u NATO u leto prošle godine, doveo je pred vrata EU, obnovio je državnost I sačuvao političku stabilnost.

Partnerstvo sa Vašingtonom ostvario je pred ulazak u obračun sa Slobodanom Miloševićem, kome je bio veran saveznik i zahvaljujući kome je 1991. prvi put postao premijer, najmlađi u Evropi (29 godina).

FOTO: Tanjug/AP/Risto Božović

Nije baš naklonjen medijima i ne voli nezgodna pitanja.

“Mrlja” u Ðukanovićevoj karijeri je, smatraju analitičari, dubrovačko ratište tokom 1991. godine, a njegova odbrana je da on nije izdavao nikakva naređenja.

Njegova vlada priznala je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova I Metohije, 9. oktobra 2008. godine, dan nakon što je u Generalnoj skupštini UN to pitanje stavljeno u nadležnost Međunarodnog suda pravde.

Tim potezom Ðukanović je definitivno “dodao so na nezalečenu ranu” Srbiji stvorenu crnogorskim osamostaljenjem.

Odnosi Crne Gore i Srbije danas su uznapredovali i bolji su nego ikad od tada, a Ðukanović ne krije svoj stav da je Srbija izgubila bitku za Kosovo.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

 

Izvor: Blic/Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh