Srbija

Čudo u Mrčajevcima: Milorad je obilazio voćnjak, i ugledao prizor koji je sve zbunio i iznenadio (FOTO)

Photo: Pixabay

Kruška u domaćinstvu Milorada Marjanovića iz Mrčajevaca, cvetala je po drugi put.

To i ne bi bilo tako neobično da kruška u isto vreme nije puna sočnih plodova. Ali, ni tu čudima nije kraj jer su se na granama savijenim od roda pojavili i mladi plodovi zametnuti od drugog cvetanja. Marjanović kaže da je ovo prvi rod i da su svi bili iznenađeni ovom pojavom.

Milorad Marjanović, foto: Glas Zapadne Srbije

"Krušku sam kupio u Tempu sa još dva tri kalema da ih posadim u dvorištu. Svi su se primili, kruščica je cvetala, rodila, a onda su počela iznenađenja. Iznenadili smo se kad je drugi put procvetala, ali kad smo videli da su se formirali i novi plodovi, potpuno smo se zbunili. Šta to znači ne znamo", kaže za Glas zapadne Srbije Marjanović.

Osnovna škola u Nišu se odlučila za radikalan potez - oduzeli su đacima ono bez čega ne mogu!

Struka kaže da ovakva pojava jeste neobična, ali je da su tome pogodovali ovakvi vremenski uslovi.

Foto: Glas Zapadne Srbije

"To se dešava kada imamo velike količine padavina ali i dosta sunca. Nažalost ti mladi plodovi će otpasti, oni ne mogu da dostignu rod, a ova pojava je dosta loša po samo stablo jer dolazi do njegovog iznurivanja. Ono sada prikuplja potrebnu količinu makro i mikroelemenata i svega što mu je potrebno za zimu. Sa ovim se ono dodatno iscrpljuje i može dovesti do izmrzavanja stabla u toku godine ili manjeg roda sledeće godine", ističe dr Milan Lukić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Meštani Koceljeve su domaćini neobičnih "Olimpijskih igara", a konkurencija je stvarno jaka (VIDEO)

Izvor: Glas Zapadne Srbije
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh