Srbija

Da se naježiš: Nišlija izašao u dvorište, a na pragu ga dočekala zmijurina od metar i po! (FOTO)

Photo: Pexels

Herpetolog, Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, kaže da smo mi ti koji smo ušli u stanište zmija i da njihova pojačana aktivnost u ovo doba godine nije neuobičajena.

Žika Miladinov zatekao je danas zmiju od skoro metar i po ispred ulaza u svoju kuću u Ulici Stanka Vlasotinčanina u centru Niša. Iako je gmizavac bio jedva živ, jer ga je neko "zatukao", njegova briga nije bila manja s obzirom da sa njim živi i četvoro unučadi.

Zabrinuti čovek naglašava da se više puta obraćao inspekcijama i zahtevao da se ukloni oronula kuća u njegovom komšiluku koja je i postala stanište neželjenih posetilaca.

Nakon pacova, zmija i slepih miševa preti nam nova najezda

"Ta kuća napuštena još pre 10 godina, bila je stecište narkomana. Pre tri godine je izgorela, pa su i oni počeli da je zaobilaze, ali naši problemi nisu prestali", navodi Žika Miladinov.

"Ruševina je zarasla u travu i šiblje, pa su se nakotile i zmije. Jednu sam jutros zatekao ispred svojih vrata, šokirao sam se tim pre što sam pomislio da je otrovnica. To što sam ustanovio da nije, nimalo me nije umirilo. Ne mogu ni da zamislim kakvu bi traumu moja unučad doživela da su se slučajno našla oči u oči sa njom", vajka se Miladinov pokazujući "corpus delicti" za svoje navode.

FOTO: Pexels

Međutim, herpetolog Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode u Nišu ističe da pojačana aktivnost zmija u ovom periodu nije ništa neuobičajeno.

"Širenjem gradova ušli smo u stanište zmija. Moramo da shvatimo da osim nas u gradovima žive i druge životinje, uključujući i ove gmizavce. Ekstremne vrućine ovih dana ne prijaju ni njima. Zmije pokušavaju da nađu sklonište od vreline i zavlače se u podrume, pa i u stanove, otuda njihovi učestali susreti sa ljudima. Noću izlaze da bi se hranile glodarima koji obitavaju na deponijama za koje su odgovorni građani", objašnjava Jović.

Strašno: Spremao se za tuširanje, a onda ga je u hodniku kuće ujela zmija

I podaci udruženja ZOO planet pokazuju da zmije na gradskom području nisu retkost. Kako navodi ovo udruženje, oni su sredinom juna za samo jedan dan uhvatili čak sedam zmija od kojih i jednog poskoka.

Izvor: Telegraf
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh