Srbija

Javnost da PREDLOŽI ime NOVOG mosta (VIDEO)

Photo: Printscreen/YT

Most novog Železičko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu još uvek nema zvanično ime, pa je zbog toga njegov projektant Aleksandar Bojović na forumu "NSBuild" predložio da celokupna javnost predloži i da se izglasa najbolje rešenje za ime mosta.

Projektant novog mosta, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, izneo je neke od predlogaza ime novom mostu, poput Milutin Milanković, Jovan Jovanović Zmaj, Mileva Marić, Svetozar Miletić, Laza Kostić i Miroslav Mika Antić, dok je Fondacija "Novi Sad 2021" predložila da Bojovićeva građevina ponese ime "Most Nade".

Konačno spojen Žeželjev most! Pešaci će moći preko mosta već u novembru!

Na forumu je moguće glasati za neke od tih predloga, ali je javnost pozvana da iznese i druge predloge za koje bi se moglo glasati.

Bojović je predočio da mostovi ne bi trebali da nose imena po svojim projektantima, kako je bio slučaj baš sa železničko-drumskim mostom u Novom Sadu koji je nosio ime po svom idejnom tovrcu Branislavu Žeželju.

On je inače skrenuo pažnju da novi most neće ni po čemu ličiti na stari.

Posle skoro dve decenije: Žeželjev most od danas otvoren za pešake

"Pretpostavke kao one da novi most predstavlja repliku starog, ili da je jedina razlika u tome što što će po dva luka na obodima mosta umesto od betona sada biti od čelika nisu tačne i povređuju sve njegove stvaraoce, projektante i graditelje, implicitno ih prikazujući kao prepisivače već viđenog, naveo je Bojović za Tanjug.

Kako je objasnio most će se po svemu razlikovati u odnosu na stari, osim po tome što će pripadati vrsti lučnih mostova.

Inače , kako je najavila ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović železnički saobraćaj na tom mostu biće u funkciji od marta,a sve prilazne saobraćajnice za drumski saobraćaj t, biće završene tri meseca po puštanju železničkog saobraćaja u funkciju .

Rok za Žeželjev most 21. novembar
Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh