Srbija

Karić:Iskoristiti strateško partnerstvo s Azerbejdžanom, Baku se primetno razvija

Photo: BKTVNews

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Dragomir J.Karić susreo se danas sa ambasadorom Azerbejdžana u Beogradu Eldarom Hasanovim i tom prilikom je ocenjeno da dve zemlje i ubuduće treba da rade na unapređenju bilateralnih odnosa i privredne saradnje.

„Azerbejdžan je zemlja od koje mnogo možemo da naučimo, narod te republike je vredan, i glavni grad Baku se mnogo izmenio poslednjih decenija i to nabolje“, kazao je tokom susreta Dragomir J.Karić koji je dodao da je ljudski potencijal jedna od najvećih vrednosti Azerbejdžana .

Ambasador Hasanov je  zahvalio poslaniku Kariću na prijemu i rekao da je evidentno da se Azerbejdžan izgradio poslednjih 15 godina , da danas ima novu infrastrukturu, mnogi socijalni problemi su rešeni, jednom rečju vidi se napredak.

Dodao je da se u Azerbejdžanu 11. aprila ove godine održavaju predsednički izbori i pozvao je Dragomira J.Karića da zajedno s parlamentarnom delegacijom doputuje u glavni grad te republike i bude medju medjunarodnim posmatračima.

Foto:BKTVNews

Inače, ove godine se navršava pet godina od potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu izmedju Srbije i Azerbejdžana ali moramo reći da mogućnosti za ekonomsku saradnju ni izbliza nisu iskorišćene , kazao je Dragomir J.Karić.

S tim u vezi posete delegacija su više nego dobrodošle i rado ću se odazvati pozivu da posetim Baku, rekao je Karić.

Ambasador Hasanov je dodao da Azerbejdžan razume probleme Srbije po pitanju Kosova, da se ta republika zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta  i stoji na stanovištu da je Kosovo srpska južna pokrajina.

Mi imamo problem s Nagorno Karabahom, svesni smo politike dvostrukih standarda i razumemo probleme sa kojima se Srbija susreće, kazao je ambasador Hasanov.

On je podsetio i na  inicijativu da se srpski jezik izučava u Azerbejdžanu, a azerski na Beogradskom univerzitetu. Hasanov je podvukao  i da će u junu mesecu ove godine u Beogradu biti upriličena medjunarodna konferencija povodom stogodišnjice od rodjenja Nelsona Mendele gde će učešće uzeti i predstavnici Azerbejdžana te da su mogućnosti za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja velike .

Susretu je prisustvovao i komercijalni direktor BK Grupe Miloš Vučinić.

Izvor: BKTVNews/M.G.
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh