Srbija

Otkriven spomenik "Gvozdenom puku" u Prokuplju

Photo: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Tokom državne ceremonije koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, u Prokuplju koji obeležava sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, otkriven je spomenik Drugom pešadijskom puku, poznatijem po nazivu "Gvozdeni".

Reč je o puku srpske vojske koji je u istoriju ušao zbog junaštva kojim je zadivio i mnoge savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode.

"Stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, 6.500 ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju spomenika Gvozdenom puku i ceremoniji povodom obeležavanja 100 godina oslobođenja Prokuplja.

Ko od nas ovde sme da odustane od jače Srbije, bolje Srbije, Srbije koja iznad svega ceni mir, trud, znanje, upornost, poštuje starije i daje podršku mladima, Srbije koja poštuje različitosti, veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima, upitala je ona.

Srbije koja je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra, istakla je Brnabić.

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, 6.500 ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, ocenila je Brnabić.

To je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči - sloboda. Dug koji imamo je nenaplativ i večan, naglasila je ona.

Pokloniti se ovde, istakla je Brnabić, za mene kao predsednika Vlade Srbije je najveća čast.

Sloboda volje, izbora, rada, kretanja, govora, misli, jednakosti, prava. To je hteo ovaj puk, kada je, nedaleko odavde, pre 106 godina, nastao. To su hteli, za to se borili, svi ti junaci odavde, navela je ona.

I Milunka Savić. I Flora Sands. I Ilija Ilić. Maksim Đurović. Stevan Sokolović. Dragutin Sokolović. Miladin Vasović. I cela naša junačka, prelepa, Toplica.

Za Srbiju, koja je ostala bez trećine muških glava u to vreme, mi, danas, nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo, poručila je Brnabić.

Potrebne su nam više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, da misle, da veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio, zaključila je Brnabić.

Na današnji dan preminula je Milunka Savić, a sećanje na nju živeće večno (FOTO)

Izvor: Fonet, rts.rs
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh