Srbija

Posle skoro dve decenije: Žeželjev most od danas otvoren za pešake

Photo: Tanjug/Jaroslav Pap

Izgradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu predstavlja put Srbije ka boljoj budućnosti, izjavila je resorna ministarka Zorana Mihajlović. 

Posle 18 godina spojeni su lukovi na Žeželjevom mostu preko Dunava u Novom Sadu, a most je danas otvoren i za pešake.

Pored  građana, pešačkom stazom na mostu danas su prošetali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

FOTO: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić

Nakon obilaska radova i razgledanja spojenih lukova, Mihajlović je kazala je da za nju Žeželjev most predstavlja spoj između nečega što je iza nas i prostora za svetlu budućnost.

FOTO: Tanjug/Jaroslav Pap

"Ne možete da se ne setite kada dođete na ovaj most i 1999. godine i 23. aprila kada je on srušen, i svih 78 dana bombardovanja koje je Srbija pretrpela u tom periodu. Čini mi se da je spajanjem lukova novog Žeželjevog mosta prestalo bombardovanje Novosađana i Novosađanki", istakla je Mihajlovićeva dodavši da je spajanje lukova plod timskog rada Evropske komisije, Vlade Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada sa svim podizvođačima i glavnim izvođačem radova kompanijom "Azvi".

Ona je napomenula i da će most u februaru imati železničke pruge kojima će vozovi ići brzinom većom od 150 kilometara na čas, a da će potom most dobiti i pristupne puteve, što će biti veoma važno za razvoj koridora Srbije.

Ova škola je dobila SPECIJALAN POKLON - svi đaci su JAKO PONOSNI!

"Most se nalazi na najvažnijem svetskom projektu "Jedan most - jedan put" i on je deo tog projekta koji je veoma važan za budućnost Srbije. Što više takvih projekata, što više infrastrukture i mostova jesu baza i uslov da imamo nove investicije i nova radna mesta", kazala je potpredsednica Vlade istakavši da se trenutno radi i na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta kojom će se ići prosečnom brzinom od 200 kilometara na čas.

FOTO: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zahvalio se svim zaposlenima, kompaniji "Azvi" i svim drugim podizvođačima koji su, prema njegovoj oceni, naporno radili na realizaciji projekta izgradnje novog Žeželjevog mosta.

"Jedan i drugi luk su se dodirnuli i time smo svi zajedno, i faninasijeri i svi koji su radili na projektu, učinili veliku stvar. Spojile su se novosadska i petrovaradinska, odnosno bačka i sremska strana, i ovo je veliki dan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju", rekao je Mirović.

On je ocenio da će se plodovi rada na Žeželjevom mostu, kao i na drugim infrastrukturalnim radovima na železnicama osetiti tek kada građani budu putovali vozom od Beograda do Novog Sada za manje od 40 minuta.

"Sad se zaboravlja sve ono što je bio problem prethodnih godina, kao i kada se postigne gol u fudbalu, zaboravi se sve loše, tako se ni mi nećemo sećati toga, gledaćemo u budućnost, da završimo pristupne saobraćajnice, da sklonimo stari most i da se do proleća još jednom okupimo i da sve proslavimo", istakao je Mirović .

FOTO: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sam Febrici ocenio je kao idelno nedeljno pre podne u kome se obeležava jedna tako bitna prekretnicu u realizaciji projekta izgradnje mosta kao što je spajanje dva luka.

EU pomaže izgradnju Žeželjevog mosta, a do sada je donirala 34 miliona evra.

FOTO: Tanjug/Jaroslav Pap

"Ovaj most premošćava Dunav, to je važno za Novi Sad, Vojvodinu, ali i za celokupnu Srbiju jer je on deo Koridora 10 koji je glavni koridor za ovaj deo Evrope, a prestavlja i deo nove transportne politike Srbije koja je segment procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji", ocenio je Fabrici.

Projekat izgradnje novog Žeželjevog mosta se sastoji iz dva dela, finansira ga Delegacija EU u Srbiji i srpska vlada. Vrednost dosadašnje investicije iznosi oko 51 milion evra.

Izvor: Tanjug/BKTVnews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh