Srbija

Pripremali teren za novu zgradu, a onda naišli na nešto neverovatno! (VIDEO)

Photo: Printscreen

Čudo neviđeno!

Devet grobnica otkriveno je na uglu ulica Matice srpske i Baranjske u Novom Sadu, prilikom pripremanja terena za novu zgradu.

Osam očuvanih i jedan uništen skeletni grob pronađeni su posle rušenja kuće u naselju Podbara, a u okviru redovnog nadzora Zavoda za zaštitu spomenika kulture, piše RTV.

"Ono što je interesantno u odnosu na sve novovekovne nekropole koje smo istraživali u centru grada je da ovi pokojnici nisu sahranjivani u sanducima i da nema priloga. Blizina dve porte, arheološko iskopavanje pre 17 godina na mestu izgradnje nove zgrade biblioteke su upravo ovaj prostor indikovale kao arheološko nalazište", kaže Dušanka Veselinov, arheolog konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Pa da li je moguće?! Predrag danas na Dunavu upecao PRAVU ZVER! (FOTO)

"Ovi grobovi su ostali. Vrlo su plitko ukopani, svega 30 do 50 centimetara u odnosu na kotu ulice".

Prema rečima arheologa, iskopine su orijentisane u pravcu zapad-istok i predstavljaju hrišćansku grobnicu. Podsetimo, nekoliko metara dalje, na prostoru biblioteke Matice srpske iskopani su grobovi iz perioda bronzanog doba. A krajem prošle godine, kod Glavne pošte pronađeni su tragovi najstarijeg naselja na području Novog Sada, upravo iz tog dela praistorije.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kažu da su one stare najmanje 200 godina.

Izvor: RTV
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh