Srbija

RHMZ UPOZORAVA: Danas potencijalno opasno vreme širom Srbije! Potreban OPREZ!

Photo: TANJUG/ RADE PRELIC

Oprez!

U većem delu Srbije, osim na severu, danas se očekuju potencijalno opasne vremenske prilike koje zahtevaju oprez.

Kako je RHMZ najavio, na području skoro cele Srbije nastupiće žuti meteoalarm zbog mogućih snežnih padavina.

Prema podacima RHMZ-a, snežne padavine se očekuju na Kosovu i Metohiji, u zapadnoj, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji, Pomoravlju i Šumadiji.

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez", navodi se na sajtu RHMZ-a.

Vetar će u košavskom području i na istoku biti jak, istočni, jugoistočni. U južnom Banatu i Pomoravlju povremeno sa olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 0 do 2 stepena, najviša dnevna od 2 do 5 stepeni.

Srećna Srpska pravoslavna Nova godina! (FOTO, VIDEO)

U Beogradu oblačno, uglavnom suvo. Vetar umeren, jugoistočni. Temperatura bez većeg kolebanja od 2 stepena do 4 stepena.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u nedelju i ponedeljak biće pretežno oblačno, hladno, mestimično sa slabim snegom, uglavnom na jugu i istoku, uz formiranje snežnog pokrivača, a u planinskim predelima i snežnih nanosa. Vetar umeren i jak, u košavskom podrucju povremeno i olujni, jugoistočni. U ponedeljak vetar u slabljenju i postepeni prestanak padavina. Od utorka toplije, povremeno sa kišom.

SAVETI RHMZ I SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE U SLUČAJU SNEGA, LEDENE KIŠE I POLEDICE NA PUTEVIMA

Osnovni savet je da se pri ovakvim vremenskim prilikama ne kreće na put. Ako se baš mora, onda je obavezno obezbediti zimsku opremu i lance za točkove. Poneti lopatu za sneg. Pre polaska na put treba proveriti sistem za grejanje, obezbediti dovoljno goriva u automobilu, ponete dovoljno hrane i vodu za piće. Potrebno je sačekati da službe za održavanje puteva očiste puteve, ili ih obezbede za protok saobraćaja. Naravno, neophodna je izuzetna pažnja tokom vožnje!

 

Ako vas nevreme zadesi na putu, budite veoma oprezni. Obavezno upalite svetla. Izbegavajte nagla kočenja. Putanja kočenja je i deset puta duža nego u normalnim uslovima. Ako je moguće, prekinite putovanje do prestanka pojave, naročito ako je u pitanju ledena kiša. Po potrebi, upotrebite lance za točkove. Ako vam je automobil stao na putu, obezbedite što pre da budete uočljivi drugim vozačima. Odmah pozovite šlep-službu, policiju, pa i prijatelja da vam pomogne.

"Tražite sklonište, preti nam opasnost od rakete!" Stanovnicima Havaja stigla uznemirujuća poruka, ali uzbuna je lažna! (FOTO)

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh