Srbija

SRBI PONOVO NA METI: Zapalili letinu samohranoj majci šestoro dece na KiM

Photo: rts prtscr

Zavladao strah u južnoj srpskoj pokrajini.

Na Kosovu i Metohiji ponovo je zapaljena letina jedne srpske porodice što je četvrti takav slučaj u poslednjih nekoliko dana.

U Suvom Lukavcu zapaljeno je seno i štala koji pripadaju samohranoj majci šestoro dece, javio je RTS.

Komšije su uspele da izvedu stoku iz štale a policija je došla na lice mesta.

Posle incidenta na imanju Snežane Dubljević, potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da je na delu, "organizovano nasilje nad Srbima povratnicima u opštini Istok".

"Četvrti incindent za samo sedam dana u opštini Istok i protesti u Ðakovici jasan su pokazatelj da je na sceni organizovano nasilje nad Srbima. To je nedopustivo i već veoma ozbiljno", upozorio je Jevtić, saopšteno je iz njegovog ministarstva.

On je ukazao da u danima praznika Srbi nemaju mira i da to mora prestati odmah.

"Zahtevam od svih nadležnih da odmah reaguju, zahtevam od onih koji daju garancije da ovakvih incidenata neće biti odmah sa reči pređu na dela. Srbima povratnicima poručujem da ne posustaju i da ne odustaju, baš onako kako to nije ni Bogdan Mitrović”, rekao je Jevtić sinoć nakon dobijanja informacije o novom napadu na Srbe u Istoku.

Porodica Dubljević se u Suvi Lukavac vratila 2005. godine. Inače svi Srbi koji žive u ovom delu Kosova su, kako je rečeno ministru Jevtiću, veoma uznemireni i u strahu.

Pušten iz zatvora! Bogdan Mitrović je oslobođen!

Slični incidenti prethodnih dana

Povratniku Miloradu Dubiću iz sela Suvi Lukavac kod Istoka na Kosovu i Metohiji, pre nekoliko dana zapaljeno je više od 300 bala sena i prema procenama pričinjena šteta od oko 500 evra. Dubići su se u Suvi Likavac vratili 2005. godine.

Povratnici u ovom delu KiM strahuju da je ovaj incident nastavak pritiska da napuste svoja imanja s obzirom na to da je pre nekoliko dana porodici Vulić u Rudicama kod Kline, takođe, zapaljeno više od 300 bala sena.

Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da takvi incidenti pokazuju da se nastavlja pritisak na povratnike da napuste svoja imanja i da nisu dobrodošli na KiM što je, kako kaže, veoma loše.

"Incidenti nisu slučajni jer neko zaista želi da odustanemo od povratka što se neće dogoditi. Na ovakve pretnje odgovorićemo još većim zalaganjem da povratnika u 2018. godini na KiM bude više, ali moram da zahtevam od nadležnih da hitnim sankcionisanjem počinilaca sličnih incidenata pomognu da Srba na KiM bude više i da im se u sredinama kao što je Suvi Lukavac, Rudice, Osojane, Tučep, Koš, Zač, Sinaj, Ljubožda obezbedi bezbednost", naveo je Jevtić.

On je dodao da će povratnici u Ministarstvu za zajednice i povratak imati "iskrenu podršku da prevaziđu sve loše trenutke", kao i da će im, kako je rekao, pružiti i svaki vid podrške, uključujući i materijalnu, da ostanu na svojim imanjima.

Hapšenje Albanaca i zaplena 16 kilograma droge na Kelebiji! Hitna akcija granične policije! (FOTO)

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh