Srbija

Tornado stiže u Srbiju! Ići će brzinom 200 km/h, u stanju je da podigne stoku i veće predmete, a ovaj deo naše zemlje je najugroženiji!

Photo: Vikipedija/Ilustracija

Tornada ili pijavice biće sve češća pojava u Srbiji, jer su uslovi koji to omogućavaju danas mnogo pogodniji nego pre 50 godina, rekli su stručnjaci.

Posledica svega toga su klimatske promene i povećanje temperature za jedan stepen, rekao je docent na Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðurđević.

Nevreme požnjelo i obralo: Grad opustošio njive u Srbiji, voda na putevima napravila kratere (FOTO)

"Razlozi za ove pojave su ti što je danas temperatura toplija za jedan stepen, a da vazduh može u sebi da sadrži sedam procenata više vodene pare, koja predstavlja gorivo za sve te procese u atmosferi. Pa tako sada imamo češće i jače pojave grada, grmljavina, pa i stvaranje tornada", rekao je Ðurđević.

Stručnjaci pojašnjavaju da se pijavice pojavljuju kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

Pojava tornada na Balkanu, kao i u Evropi nije intenzivna kao u Americi, ali mogu da se jave.

Tornado će se pre javiti u Nemačkoj, Poljskoj i Češkoj nego u Srbiji.

"To što građani Srbije imaju prilike da vide na ovom podneblju je takozvani levkasti oblak ili pijavica u pokušaju. Kada ovakav oblak dotakne tlo, onda postaje pijavica ili tornado. Ovakav oblak dok ne dodirne tlo ne izaziva štetu, a posle spuštanja na tlo dolazi do štete koja zavisi od mnogih meteoroloških uslova", pojasnio je on.

Velika tragedija kod Loznice! Milenka ujela pčela, počeo je da se češe - nakon 40 minuta bio je mrtav!

Ðurđević kaže da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češće.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

On, međutim, napominje da će to najverovatnije biti tornado slabijeg intenziteta, sa oznakama S0 i S1.

U našoj zemlji se svako leto pojavi nekoliko pijavica, najčešće u Vojvodini, jer je za njihovu pojavu potrebno da podloga bude ravna.

"Najčešće se javljaju u letnjim mesecima, i to u vidu slonovske surle koja spaja tlo s podnožjem grmljavinskog oblaka. U stanju je da podiže stoku i veće predmete. Njegova jačina iznosi i do 200 kilometara na sat, obicno je širine od 20 do 30 metara, a traje desetak minuta", rekao je Ðurđevic.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh