Srbija

Besplatni preventivni pregledi u domovima zdravlja u Užicu i Zrenjaninu

Photo: Pixabay

Preventiva je pola zdravlja!

Građani će u Dom zdravlja Užice moći da obave besplatne preventivne preglede u nedelju od 8 do 16 časova, prenosi sajt Glas Zapadne Srbije

Svoje zdravstveno stanje moći će da provere svi, bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili uput.

Akcija će biti organizovana u prostorijama Doma zdravlja Užice, gde će biti omogućeno obavljanje ultrazvučnog pregleda stomaka, uzimanje krvi za PSA analizu (prostata specifični antigen) kao primarni specifični marker prostate za mušku populaciju stariju od 50 godina, dok će se preventivni ginekološki pregledi obavljati u Dispanzeru za majku i dete Doma zdravlja Užice.

Kad budete videli kakve cipele pravi ovaj mladić, odmah ćete otrčati u Sjenicu! (FOTO)

Pri dolasku na preventivni pregled potrebno je da se građani jave u prizemlje Doma zdravlja na info pult, gde će radi registracije i daljeg upućivanja na preglede. Sugrađani koji budu zainteresovani za obavljanje ultrazvuka stomaka, potrebno je da dan pred pregled izbegavaju unošenje voća, salata, slatkiša i mlečnih proizvoda, kao i gaziranih i alkoholnih pića, mleka, kafe.

Na sam dan pregleda nejesti ništa. Pacijenti koji će se na pregled javiti posle 12 časova, mogu imati laganiji doručak, bez alkoholnih pića i kafe.

Besplatni pregledi i u Zrenjaninu

U sklopu akcije koju sprovodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, besplatni pregledi biće organizovani i u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” i Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” u Zrenjaninu, prenosi portal zrenjaninski.com.

Pregledi će se obavljati u periodu od 8 do 16 časova, i to laboratorijski nalaz PSA (tumor marker prostate), ultrazvuk abdomena i ginekološki pregled, a sprovodi se u cilju prevencije maligniteta organa trbušne duplje, kao i prostate kod muškaraca i reproduktivnih organa kod žena.

"U Opštoj bolnici Zrenjanin će se obavljati vađenje krvi na PSA (muškarcima starijim od 50 godina), u biohemijskoj laboratoriji, i ultrazvuk abdomena na Radiološkom odeljenju. Veče pre ovog pregleda dolazi u obzir samo slaba večera, a ujutru ne bi trebalo ništa jesti i piti", izjavila je direktorka Opšte bolnice dr Ivana Tešić.

U Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, u Dispanzeru za žene, biće obavljani ginekološki pregledi. Pravo na preglede imaju i građani koji nisu zdravstveno osigurani.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh