Svet

Ako vozite "dizelaša", od februara nećete moći da uđete u ovaj grad

Photo: Shutterstock

Frankfurt, finansijski centar Nemačke, moraće od narednog februara da uvede zabranu vožnje visoko zagađujućih, starih dizel automobila u centru grada u okviru plana za poboljšanje kvaliteta vazduha, presudio je državni upravni sud.

Sud u Visbadenu je ovu odluku doneo juče u postupku koji je pokrenula grupa za zaštitu životne sredine Dojče Umvelthilfe (DUH), nakon krucijalne presude glavnog nemačkog upravnog suda iz februara 2018., koja je "otvorila vrata" zabranjivanju dizelaša u gradskim jezgrima, prenosi Rojters.

Zabrana bi pogodila oko jedne četvrtine automobila registrovanih u Frankfurtu i brojne vozače koji žive na periferiji.

Lider Dojče Umvelthilfea, Jirgen Reš, izjavio je da će ova presuda doprineti ubrzanju prelaska na električna vozila i pozvao kancelarku Angeli Merkel da natera proizvođače automobila da plate troškove naknadne ugradnje opreme sa sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova u dizelaše, kako bi izbegli zabranu.

Regionalna vlada Hesena je takođe pozvala Berlin da brzo reaguje po pitanju naknade tih troškova kupcima, čemu se žestoko protive lobisti automobilske industrije koju bi to moglo da košta milijarde evra.

Proteruju DIZELAŠE iz Nemačke, EVO koliko dubok džep vam treba za NJIH

Merkelova je rekla da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbegla zabrana vožnje, ali je neslaganje u pogledu rešavanja problema emisije azot-oksida iz dizel automobila izazvalo napetosti unutar njene koalicije sa socijaldemokratama, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh