Svet

Spremaju se za novi udar! Amerikanci testirali nuklearnu bombu - uspešno! (FOTO)

Photo: Flickr/Ilustracija

Američka Nacionalna nuklearna bezbednosna administracija (NNSA) objavila je da je uspešno testirala modernizovanu nuklearnu bombu u Nevadi, prenosi "Raša tudej".

"NNSA i Američko ratno vazduhoplovstvo završili su prvi kvalifikacioni test B61-12 nuklearne bombe 14. marta u test zoni Tonopa u Nevadi", navedeno je u saopštenju.

Tramp se hitno obratio Putinu: Između SAD i Rusije će biti trajnog mira samo kada...

Test je osmišljen kako bi procenio "nenuklearne funkcije" oružja i sposobnost F-16 aviona da prenesu i precizno pogode cilj, što je i na kraju uspešno izvedeno.

"Uspeh ovog testiranja obezbedio je ključne kvalifikacione podatke kako bi se potvrdilo da dizajn zadovoljava vojne potrebe", rekao je general Majkl Luton, zvaničnik NNSA.

Bomba B61-12 je moderna verzija B61, koja predstavlja osnovu nuklearnog arsenala SAD, a veruje se da je zamišljeno da dođe i do potpune zamene za eventualnu buduću upotrebu.

Američki predsednik Donald Tramp podržao je ambiciozni i finansijski zahtevniji plan modernizacije nuklearnog oružja SAD koji je započet od strane njegovog prethodnika.

Do sada su odrađena tri uspešna razvojna testiranja 2015, a ovaj je prvi u seriji koja bi trebalo da traje naredne tri godine sa pregledom završnog dizajna zakazanog za septembar 2018. i prve proizvodne jedinice koja bi trebalo da bude gotova do marta 2020. godine, javlja "RT".

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države juče su bacile do sada najveću bombu koju imaju u svom arsenalu, a da ne podrazumeva nuklearno naoružanje, na Avganistan.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
1 Komentara


Na vrh