Svet

Erupcija najopasnijeg vulkana preti svakog časa, proglašen žuti stepen upozorenja! (VIDEO)

Photo: Printscreen/Youtube

Naučnici su zabrinuti zbog posledica erupcije!

Prvi put posle 1728. godine preti opasnost od erupcije islandskog vulkana Eravajekut. Kako prenosi agencija AP, njegova aktivnost je u poslednje vreme drastično porasla.

Amerika: Možemo da radimo šta god mi poželimo

Stručnjaci su samo u protekloj nedelji registrovali 160 zemljotresa u području oko njega. Osim toga, otvor prekriven snegom na vrhu vulkana, svakodnevno se produbljuje za 45 centimetara. Skaj njuz navodi da je sada već 22 metra dublji nego pre početka najnovije aktivnosti.

Diplomatski "udarci" na relaciji Turska-Izrael: Netanijahu poručio Erdoganu da mu ne drži lekcije

"Eravajekut je jedan od najopasnijih vulkana na Islandu. Moramo biti izuzetno oprezni", izjavila je stručnjak Meteorološkog zavoda Islanda za AP.

Posle najnovijih merenja, Island je proglasio "žuti" stepen upozorenja, a naučnici su posebno zabrinuti zbog mogućih posledica erupcije.

Haos se nastavlja: Ratno stanje na ulicama Vitelejema, povređen ruski novinar (FOTO/VIDEO)

Vulkan Eravajekut nalazi se ispod glečera Vatnajekut, najvećeg na Islandu. Za poslednjih hiljadu godina, dogodile su se dve erupcije: 1362. i 1728. godine.

Drama u Francuskoj: Trajekt sa više od 300 ljudi nasukao se pod udarima olujnog vetra

Agencija AP navodi da je prva erupcija bila eksplozivnija od erupcije Vezuva 79. godine nove ere posle koje su ceo grad i njegovi stanovnici ostali zatrpani pod pepelom.

Izvor: weather.com
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh