Svet

Velika akcija policije u Parizu! Uhapen brat bivšeg predsednika Burkine Faso zbog ubistva!

Photo: Flickr/Ilustracija

Izgnani brat svrgnutog predsednika Burkine Faso Bleza Kompaorea, Fransoa Kompaore, uhapšen je danas na pariskom aerodromu zbog ubistva istraživačkog novinara 1998. koje je šokiralo tu zapadnoafričku zemlju.

Fransoa Kompaore (63) uhapšen je na aerodromu "Šarl de Gol" u francuskoj prestonici nakon što se iskrcao iz aviona koji je doleteo iz trgovinske prestonice Obale Slonovače, Abidžana, rekao je njegov advokat, prenosi AFP uz napomenu da je aerodromski izvor potvrdio hapšenje.

Kompaorea krivično gone vlasti Burkine Faso zbog ubistva novinara Norberta Zongoa i tri njegova saradnika čija su ugljenisana tela pronađena u spaljenom automobilu na jugu zemlje avgusta 1998.

Počele pripreme za rat?! Masovne evakuacije i isključenja struje u Severnoj Koreji!

Porodica ubijenog novinara godinama optužuje Fransoa Kompaorea - inače bivšeg savetnika svrgnutog predsednika Bleza Kompaorea - da je imao ulogu u ubistvima koja su izazvala masovne proteste u Burkini Faso i međunarodnu osudu.

Optuživala Vladu za korupciju, pa poginula! Ubijena novinarka koja je razotkrila najveću svetsku aferu! (FOTO, VIDEO)

Nova vlada Burkine Faso ovog leta je izdala međunarodnu poternicu za Kompaoreom na osnovu optužbu za "podsticanje ubijanja".

Francuska policija sada ima 48 sati da ga ispita, pre nego što ga preda tužiocu kako bi se suočio sa mogućom procedurom izručenja.

"Policija u Kataloniji mora da sluša naređenja!"

Advokat porodice ubijenog novinara Zongoa rekao je da mu je laknulo sada kada je Kompaore uhapšen, istakavši da Zongoov slučaj simbolizuje "potragu za istinom i pravdom naroda Burkina Faso".

"On mora biti izručen Burkini Faso kako bi se suočio sa pravdom", rekao je advokat Zongoovih, Benevende Sankara.

Fransoa Kompaore je jedna od najprezrenijih ličnosti u režimu Bleza Kompaorea, koji je svgnut u narodnom ustanku 2014. nakon što je pokušao da promeni ustav u cilju produženja svoje 27-godišnje vladavine, navodi francuska agencija.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh