Svet

Kurc: Balkan je za mene prioritet!

Photo: Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Za Austriju, Zapadni Balkan je "ključni prioritet" njene spoljne i evropske politike, kao i njenog predsedavanja EU, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc i založio se za hitan prekid pregovora o pristupanju s Turskom. 

U intervjuu za grčki list "Katimerini", Kurc je ocenio da će "obezbeđivanje iskrenih perspektiva i verodostojnog puta ka EU za zemlje Zapadnog Balkana služiti političkim, ekonomskim i bezbednosnim interesima bloka".

Nakon ishoda referenduma Kurc poručio: Turska više ne može postati članica EU!

Austrijski kancelar pozdravio je dogovor Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije i naglasio da Austrija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, kao što je predstavio evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

FOTO: Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

"Toplo pozdravljamo dogovor dve strane. On pokazuje da uporni pregovori i diplomatija daju rezultat", rekao je Kurc.

S druge strane, Kurc smatra da bi EU trebalo da prekine pregovore o pristupanju sa Turskom i traži drugačiji vid saradnje s tom zemljom.

Kurc zatvara džamije i proteruje imame, Erdogan pobesneo: Doći će do novog krstaškog rata!

"Pregovori EU-Turska bi trebalo da se odmah prekinu", rekao je Kurc, koji smatra da se Turska stalno udaljavala od Evrope i njenih vrednosti proteklih godina.

On je naglasio da se Austrija oduvek zalagala za "iskren odnos" s tom zemljom.

Upitan da li će Austrija zatvoriti granice sa susednim zemljama kako bi zaustavila kretanje migranata, Kurc je rekao da je zemlja jasno stavila do znanja u slučaju granice s Nemačkom da neće prihvatiti mere, koje će je opteretiti.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Izvor: Tanjug/BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh