Svet

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke podnosi ostavku

Photo: Wkipedia

Na funkciji proveo tek nekoliko nedelja.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas Druker saopštio je danas da će podneti ostavku nakon samo nekoliko nedelja na funkciji.

Svoju ostavku obrazložio je time što ne može da nađe razlog da otpusti šefa policije Tibora Gašpara, navodi Rojters

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u nedelju na antivladinim protestima u Bratislavi, na kojima su zatražili istragu ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

Pored Bratislave, protesti su održani i na istoku zemlje, preneo je AP.

Demonstranti su tražili ostavku šefa policija, Tibora Gašpara, i predsedavajućeg specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije Dušana Kovačika.

Nova vlada Slovačke izabrana je krajem marta, na čelu sa novim premijerom Peterom Pelegrinijem izglasana je danas u parlamentu te zemlje.

Do formiranja nove vlade došlo je mesec dana nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke, što je izazvalo masovne proteste i navelo Roberta Ficoa da podnese ostavku na mesto premijera.

Jan Kucijak i njegova verenica pronađeni su u svom stanu u mestu Velka Mača, a pretpostavlja se da je ubijen jer je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom "Ndrangeta".

Izvor: Tanjug/BKTVnews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh