Svet

Odjeknulo kao bomba: Tramp smenio Tilersona sa mesta državnog sekretara

Photo: (AP Photo/Andrew Harnik

Udarna vest!

Američki predsednik Donald Tramp smenio je danas američkog državnog sekretara Reksa Tilersona.

Foto: AP Photo/Evan Vucci

On je to objavio na Tviteru i dodao da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo. Na mesto direktora CIA dolazi Ðina Haspel, prva žena na toj dužnosti.

Krajem prošle godine, već se spekulisalo da bi Tilerson mogao da bude smenjen sa mesta državnog sekretara zbog nesuglasica s Trampom u vezi s spoljnopolitičkim pitanjima, ali to je ubrzo demantovala Bela kuća. Njihova mišljenja su se, između ostalog, razišla po pitanju pristupa problemu nuklearnih testova Severne Koreje i nuklearnog programa Irana.

Tilerson se, kada je reč o Severnoj Koreji, zalagao za diplomatski pristup za šta je Tramp naveo da je "trošenje vremena".

Pojedini američki mediji su čak ranije izvestili i da je Tilerson Trampa nazvao "moronom".

Da podsetimo, Tilerson je u ime Sjedinjenih Američkih Država, čestitao građanima Srbije Dan državnosti i srpskom narodu tada poželeo mir, sigurnost i prosperitet, uz poruku da SAD ostaju postojan prijatelj i partner Srbiji.

Na mesto direktora CIA dolazi Ðina Haspel, prva žena na toj dužnosti, za koju je, prema pisanju "Njujork tajmsa" vezan niz skandala o mučenju osumnjičenih za terorizam tokom 2002 godine, prenosi Sputnjik.

Haspelova je, prema pisanju "Njujork tajmsa" nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista, a kasnije je naredila i uništavanje video-snimaka koji su dokumentovali brutalno mučenje u tajnom zatvoru na Tajlandu.

Izvor: Tanjug/BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh