Svet

POŠTENO SE OBRUKAO: Visoki zvaničnik BESRAMNO optužio Putina, a sada izbio SKANDAL o kom BRUJI ceo SVET!

Photo: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool via AP

Pukla bruka!

Ruska ambasada u Holandiji okarakterisala je danas kao "primer lažne vesti" komentar holandskog ministra spoljnih poslova Halbea Zejlstre o navodnom agresivnom ruskom planu za stvaranje "velike Rusije".

Šef holandske diplomatije Halbe Zejlstra priznao je juče da je lagao kada je 2016. godine izjavio da je prisustvovao sastanku na kojem je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da ima detaljne planove za "veliku Rusiju".

"Rusiju krive za širenje dezinformacija, dok holandski zvaničnici konstantno daju ovakve neosnovane izjave... Nije li ovo primer lažne vesti direktno usmerene protiv naše zemlje?", navedeno je u današnjem saopštenju ruske ambasade u Holandiji, prenosi Rojters.

 Foto: Soeren Stache/dpa File via AP

Tokom predizborne kampanje pre dve godine, Zejlstra je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj dači kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za "veliku Rusiju" koja bi, navodno, obuhvatila i neke ruske susede.

Međutim, juče je Zejlstra priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo "iz druge ruke".

"Taj razgovor je zaista održan i neko ko mu je prisustvovao rekao mi je šta je predsednik Putin kazao o velikoj Rusiji", saopštio je juče holandski ministar, nakon što je u intervjuu holandskom dnevniku "De Volkskrant" priznao da je lagao.

Zejlstra je, u govoru 2016. godine koji je snimljen kamerom, rekao da je Putin u tadašnjem odgovoru naveo da bi "velika Rusija" obuhvatila Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu i baltičke zemlje "a da bi bilo dobro imati i Kazahstan".

"Bio sam u zadnjem delu prostorije, ali sam jasno mogao da čujem Putinov odgovor na pitanje o tome šta smatra velikom Rusijom", rekao je Zejlstra 2016. godine na tadašnjem skupu svoje Narodne partije za slobodu i demokratiju, koja predvodi novu holandsku vladu.

Jučerašnje priznanje šefa holandske diplomatije objavljeno je uoči njegovog sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim koji je zakazan za sredu, napominje britanska agencija.

Odnosi između Rusije i Holandije su, inače, zahladneli otkako je avion malezijske aviokompanije MH17 srušen jula 2014, sa 196 holandskih državljana u letelici, navodi Rojters.

Holanđani su okrivili Ruse za obaranje tog aviona i istragu fokusirali na identifikovanje osumnjičenih kojima će se suditi u Holandiji.

Opozicione stranke su pozvale na debatu o Zejstrinom položaju, ali je premijer Mart Rute rekao da iako je Zejlstra napravio "veliku grešku", on ostaje pouzdan član vlade i ne mora da podnosi ostavku.

Rute je, u izjavi novinarima, rekao i da ne smatra da su se odnosi s Rusijom dodatno pogoršali.

Mediji spekulišu o ZDRAVLJU PREDSEDNIKA RUSIJE, Kremlj se HITNO oglasio!

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh