Svet

Rusija zagrmela pred celim svetom i podržala Srbiju: "Haški tribunal je u svemu antisrpski!"

Photo: Pixabay

Predstavnik Rusije u UN Petar Iličev kritikovao je danas u Savetu bezbednosti UN rad Haškog tribunala navodeći da je on primer dvostrukih standarda.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatran poslednji izveštaj Međunarodnog krivičnog truibunala za bivšu Jugoslaviju, rekao da Tribunal nije ispunio svoju ulogu u ostvarenju neselektivne pravde.

FOTO: Tanjug/AP/Peter Dejong

"Tribunal je bio antisrpski u interpretaciji događaja, ne samo da nije ispunio osnovne principe nepristrasnosti, već ni izgradnje poverenja na Balkanu", rekao je on.

Osvrnuo se i na suđenje Ramušu Haradinaju, koje je nazvao skandaloznim, navodeći da su prvi put u istoriji međunarodne pravde svedoci bili izloženi ucenjivanju i zastrašivanju, a poverenje je potkopano nekažnjivošću za zločine na Kosovu.

"MKSJ je konstantno zatvarao oči pred nelegalnošću NATO bombardovanja kao rezultat čega je pogibija mnogih civila. Niko nije odgovarao za to varvarstvo", rekao je on.

Predstavnik Rusije naveo je i da će Tribunal ući u istoriju kao sud gde je Vojislav Šešelj proveo 11 godina bez presude, kao i zbog nepružanja adekvatne medicinske nege pritvorenih.

On se osvrnuo i na samoubistvo Slobodana Praljka koje, kako je rekao, postavlja pitanje bezbednosti u Tribunalu.

Prema njegovim rečima, nekim postupcima Tribunala diskreditovana je prava ideja međunarodne pravde, a povećano je i međusobno nepoverenje ljudi u bivšoj Jugoslaviji.

"Kao rezultat toga, nade da će se ponovo uspostaviti mir kroz pravdu su značajno podrivene. Sumnjamo da će Savet bezbednosti UN biti u stanju da ponovi eksperiment osnivanja ovakvog tribunala u budućnosti", zaključio je predstavnik Rusije.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Izvor: Tanjug
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh