Kolumna

Evrointegracije Balkana: Omča oko vrata Evropskoj uniji (KOLUMNA)

Photo: Pixabay ilustracija

Srbija danas ima oko deset odsto nepismenih građana, isto toliko bez ijednog zuba u glavi, ali je u vrhu po korišćenju društvenih mreža Fejsbuk i Tviter i broju internet priključaka.

Srbija putuje u digitalnu Evropu, sa platama i penzijama od dvesta evra.

Srbija među šljivama, sa plodnim njivama, jede skupu uvezenu hranu sumnjivog kvaliteta, a svoje proizvode baca ili prodaje u bescenje. Uvozi dualno obrazovanje po modelu Kerenštajnera (radna škola), a svoju pamet poklanja strancima.

Srbija je poželjna za strana ulaganja beskrupuloznih investitora zbog jeftine radne snage. Istovremeno je jedna od najjeftinijih država u Evropi i na Balkanu. Srbija je danas država nezaposlenih, tajkuna i oligarha.

Odnos snaga je 90 prema 10 u korist siromaštva i marginalizovanih socijalnih slojeva i društvenih grupa.

Srbija ima oko milion građana koji redovno uzimaju lekove za smirenje i depresiju, a posledica dugogodišnje tranzicije, privatizacija, korupcije i partokratije uticala je na enormni broj zavisnika, pre svega narkomana, alkoholičara i kockara, kao i onih koji ne mogu bez kladionice i cigareta.

Građani Srbije veoma malo čitaju, sem male populacije učenika i prosvećenih građana, čiji procenat ne prelazi 20 odsto od ukupne populacije. U Srbiji se najviše veruje jednom broju političara koji zahvaljujući prisutnosti u medijima grade svoj javni uticaj i moć.

Pojedini mediji imaju gotovo hipnotički uticaj na svoje konzumente - građane Srbije. Što se više ide po dubini Srbije, sve je veća medijska indoktrinacija, a po gradovima Srbije društvena stvarnost je postala tabloidna, u borbi žutih i sivih tabloida za svoj uticaj.

Najveću moć, ipak, imaju TV kuće sa nacionalnom frekvencijom, koje se utrkuju u prikazivanju rijaliti sadržaja, kao nekom vrstom ''medijskog bensedina''.

Srbija je na dugom putu u Evropsku uniju, ali građani veoma malo znaju kako taj galimatijas funkcioniše. Podaci od pre pet godina pokazuju da oko 40 odsto građana Srbije nigde ne putuje iz svoje sredine. Taj procenat je danas još veći zbog siromaštva. Građani Srbije ne poznaju svoju zemlju, a još manje susede ili EU. Unutrašnja teskoba, siromaštvo pogoduje orvelovskim metodama po kojima funkcionišu mediji. Nažalost primećuje se i prisustvo ksenofobije.

Slično je sa većinom država u regionu, tako da Srbija nije izuzetak. Zbog toga je Balkan  rizičan region za Evropsku uniju, koja gleda da na sve moguće načine što duže odgađa svoje proširenje.

Geopolitika: Bela kuća tera Kremlj sa Balkana (KOLUMNA) 

Izvor: Tomislav Kresović
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh