Kolumna

Politički eksperiment: Bosna u raljama podzemne diplomatije

Photo: Wikimedia

Pored protektoralnog statusa pod dominacijom SAD, NATO i EU, Dejtonski mirovni sporazum doneo je i stotine agenata zainteresovanih službi bezbednosti koje kontrolišu upravljački establišment u oba BiH entiteta. Pogotovo je Federacija BIH ''preplavljena'' obaveštajcima bar desetak država.

Iz okruženja su angažovani agenti Hrvatske, Albanije i Turske, a od moćnih službi tu je sveprisutna CIA, BND, MI6 i Mosad. Prisutne su i agenture Irana. Na teritoriji Republike Srpske iz susedstva prisutni su obaveštajci Hrvatske, Srbije, iz regiona Turske, Albanije i značajno su zastupljeni obaveštajni kanali Mosada, kao i ruske FSB. Sve službe bezbednosti analiziraju fenomene međusobnog uticaja, političko i ekonomsko stanje u BiH koje se podgreva uz podršku stranih diplomata i lokalnih političara.

Stručnjak za islamski terorizam Dževad Galijašević tvrdi da Turski uticaj na Bošnjake vuče određene istorijske korene, ali ne treba zanemariti uticaj turskih obaveštajnih službi koje kontrolišu brojne bošnjačke političare. Ipak u poslednje vreme došlo je i do pogoršanja odnosa na relaciji Bakir Izetbegović i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. To ne umanjuje prisustvo turskih službi bezbednosti. Bošnjaci u BiH se u velikoj meri ''indentifikuju'' sa Turskom i predsednikom Erdoganom kao svojim ''zaštitnikom''. Koliko god da su bošnjački političari vezani za Tursku, oni pre svega funkcionišu po uputstvima svojih protektora SAD i Nemačke.

Balkanske (ne)prilike: Bosna i Hercegovina puca po šavovima (KOLUMNA)

Bezbednosne strukture u Republici Srpskoj beleže pojačanu aktivnost turskih obaveštajnih službi što nije neubičajeno zbog turskih interesa na Balkanu. Međutim Turska nije ''lider'' u bezbednosnoj kontroli BiH, kao što su to CIA, BND i MI6. Turska i druge islamske države deluju kroz razne verske i druge NVO i preko ekspozitura kompanija koje deluju u BiH. Ipak, sve su prisutne na terenu uz odobrenje konkurentskih službi SAD i Nemačke. Bezbedonosni analitičari tvrde da u većim gradovima FBiH, kao što su Sarajevo, Tuzla, Zenica, izuzetno je aktivna turska obaveštajna služba poznatija pod skraćenicom MIT. Obaveštajni kanali CIA su u BiH od 1991 godine. Danas je poznato da je CIA, uz BND radila na oblikovanju ratnog sukoba u BiH, ali i više od toga. Da pomenemo samo nesmetano regrutovanje mudžahedina i islamskih dobrovoljaca u ratne jedinice Alije Izetbegovića.

Akcija ''Irangejt'' i slanje oružija iz Irana u BiH išla je preko Hrvatske i tadašnjeg američkog ambasadora Galbrajta u Zagrebu. BiH je pre svega špijunsko ''šahovsko polje'' raznoraznih obaveštajnih službi. Svako igra svoju igru i povlači svoje poteze. BiH je i dalje eksperiment moćnih država koje diriguju političarima, a političari narodima. Tako se održava ravnoteža interesa moćnih na štetu građana BiH. Špijunaža se zato i zove ''podzemna diplomatija''.

Lavrov Dodiku: Rusija zabrinuta zbog pokušaja izmene Dejtona
Izvor: BKTVNews/Tomislav Kresović
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh