Dešavanja

"Ukradeni portreti" Borhesa, Kortasara i drugih u Institutu Servantes

Photo: Arhiva/Institut Servantes

Izložba fotografija "Mario Muhnik, fotograf" biće otvorena 18. septembra u 19 časova u galeriji "Instituta Servantes" u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra, a ulaz za sve posetioce je slobodan.

Izložba koja je organizovana kao omaž fotografu i izdavaču Mariju Muhniku, sačinjena je od šezdesetak crno-belih fotografija. Reč je o radovima koje je Muhnik napravio tokom nekoliko decenija bogate karijere, a koje je 2017. godine poklonio "Institutu Servantes".

href="http://www.bktvnews.com/kultura/desavanja/predstava-ricard-treci-u-neobicnom-okruzenju-umesto-na-daskama-koje-zivot-znace-izvedena-na-kalemegdanu/200631">Predstava "Ričard Treći" u neobičnom okruženju: Umesto na "daskama koje život znače" izvedena na Kalemegdanu

"Na ovoj izložbi prikazan je veći deo književnih portreta na kojima se pojavljuju mnogi pisci sa kojima je Muhnik sarađivao, počevši od latinoameričkog buma i Hulija Kortasara, Gabrijela Garsije Markesa, Marija Vargasa Ljose i Hosea Donose, pa sve do klasika književnosti na španskom jeziku poput Horhea Luisa Borhesa, Horhea Giljena, Rafaela Albertija, Aleha Karpentjera i Ernesta Sabata", navodi kustos izložbe Markos Rikardo Barnatan.

Prema rečima kustosa, fotografije ovog umetnika na uverljiv način oslikavaju realnost, jer je Muhnik ljubitelj crno-bele tehnike i portreta bez prethodno pripremljene scenografije.

FOTO: Institut Servantes

Mario Muhnik bio je od detinjstva u kontaktu sa mnogim piscima, prijateljima svog oca Hakoba Muhnika, koji se takođe uspešno bavio izdavaštvom. Sa porodicom je emigrirao u SAD krajem četrdesetih godina XX veka, gde je diplomirao fiziku na Univerzitetu Kolumbija. Doktorske studije završio je u Rimu, a potom je nastavio da radi u brojnim evropskim prestonicama. 

"Nisu mu bili strani ni pisci koji su stvarali na drugim jezicima, poput Simon de Bovoar, Žan-Pola Sartra, Andrea Malroa, Itala Kalvina, Kenize Murad i Olivera Saksa", naveo je Barnatan u saopštenju za medije "Institutu Servantes".

Galija svira u Nišu i Beogradu

Ove fotografije često se opisuju kao "ukradeni portreti" na kojima glavni lik nikada ne pozira, već biva uhvaćen u trenutku a nastale su u brojnim prestonicama kulture širom sveta.

FOTO: Arhiva/Institut Servantes

Izdavačku kuću „Muchnik Editores“ , Muhnik pokreće 1973. godine, a narednih decenija aktivno se posvećuje izdavaštvu i saradnji sa brojnim piscima koji su obeležili XX vek. Pred njegovim objektivom našli su se neki od najznačajnijih pisaca XX veka.

Otvaranju izložbe, u Svečanoj sali "Instituta Servantes", prisustvovaće kustos Markos Rikardo Barnatan, koji će od 17.30  govoriti kako o Muhnikovom fotografaskom umeću, tako i o njegovim važnim izdavačkim poduhvatima.

KIDS FEST od 15. septembra: Filmovi, zabava, kreativne radionice

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh