Džet set

Pre mesec dana čuveni GLUMAC DOBIO državljanstvo Srbije, a sada i 62 MILIONA DINARA

Photo: Printscreen Youtube/Movieclips

Novac mu dodelila Vlada Srbije!

Čuvenom britanskom glumcu i reditelju, ali i novopečenom državljaninu Srbije, Ralf Fajnsu, srpska Vlada dodelila je 62.200.000 dinara za snimanje filma "Bela vrana", pišu Novosti.

Filmski centar Srbije koji će raspolagati ovim novcem, tako će najverovatnije steći status koproducenta ovog ostvarenja- biografske drame o Rudolfu Nurejevu, koje se snima u produkciji više britanskih kompanija - i to najvećim delom upravo u Srbiji.

Novac se, netipično, izdvaja iz budžetskih rezervi jer je dogovor o snimanju novog Fajnsovog projekta postignut nedavno, zbog čega on nije mogao da bude među planiranim u Ministarstvu kulture za ovu godinu. Predlog Ministarstvu da se pomogne baš "Bela vrana", uputio je FCS, koji će sredstva preneti na WIP Films produkciju, koja obavlja domaći servis za inostrane partnere.

Ranija podrška naše države britanskom glumcu, koji je u Srbiju počeo da dolazi tek kada je stao iza kamere, učinila je da se stalno vraća, a ovo je još jedan od načina da mu se Srbija oduži. Ali, i da atraktivnim imenima privuče na ove prostore neke druge strane filmadžije, a uz njih i nezanemarljiva sredstva koja će se tokom rada ne filmskim projektima slivati u državni budžet.

FOTO: Tanjug/Tanja Vlajić

"Otkako smo proletos ušli u priču sa podsticanjem stranih ekipa da snimaju kod nas, to je krenulo da se razvija dosta dobro, ali definitivno nam je neophodno i neko veliko ime; moramo postati prepoznatljivi po nečem specifičnom ukoliko želimo ozbiljno da konkurišemo u tom biznisu - kaže Boban Jevtić, direktor FCS, i daje nedavni primer Hrvatske za koju je po tom pitanju izuzetno mnogo učinio odabir hrvatskih lokacija za snimanje "Igre prestola".

On podseća da su u Fajnsov novi projekat uključena brojna i te kako poznata imena, poput scenariste Dejvida Hera, nominovanog za Oskar za film "Sati", koji je scenario za "Belu vranu" zasnovao na romanu Džuli Kavane.

"Odluka Vlade o ulaganju u Fajnsov film je, verujem, vrlo dobro promišljena, jer bi podrška ovako atraktivnom projektu morala mnogo više da nam donese", uveren je Jevtić.

"Pritom, tih 62 miliona dinara čini gotovo zanemarljiv deo, oko 3,8 odsto budžeta filma "Bela vrana", čijih će više od četiri petine biti snimljeno upravo kod nas. S druge strane, mi nikada ne bismo mogli da ga podržimo na našem konkursu, jer je reč o filmu prevelikom za naše uslove."

Veoma je retko da se u Srbiji snima film sa ovako kvalitetnim produkcijskim i umetničkim timom, objašnjavaju u Ministarstvu kulture i informisanja, i dodaju da su nedavno sredstva iz budžetskih rezervi izdvojena za još jedan film:

"Na osnovu Zaključka Vlade, a na predlog Ministarstva kulture i informisanja, 31. avgusta ove godine obezbeđena su sredstva u iznosu od 24.880.000 dinara koja su preneta Filmskom centru Srbije za projekat "Balkanska međa". To je koprodukcija sa Rusijom, čija je tema od nacionalnog značaja. FCS je sredstva preneo producentskoj kući Archangel studios iz Beograda."

Podsetimo, britanski glumac i reditelj dobio je državljanstvo Srbije početkom septembra, a rešenje o prijemu u državljanstvo premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je 7. septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Fajnsu 24. septembra pasoš Republike Srbije.

Izvor: Novosti
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh