Kolaž

"Nemanjići" - tačka razdora autora i publike

Photo: PrintScreen/YT

Ne stišava se polemika u javnosti o kvalitetu RTS-ove serije "Nemanjići – rađanje kraljevine".

Posle emitovanja prve – pilot epizode za vreme novogodišnjih praznika, javnost, a posebno ona sa društvenih mreža oštro je kritikovala kvalitet ove serije – od dijaloga, govora koji se koristi u seriji pa sve do glumačkog izvođenja i kastinga.

Interesovanje javnosti za ovaj projekat je više nego očekivano – u pitanju je najveći produkcioni poduhvat u istoriji srpske televizije, koju obrađuje jednu veoma značajnu temu iz srpske istorije, koja u proteklim decenijama uopšte nije bila obrađivana na ovaj način.

OGLASIO SE: Kusturica UĆUTKAO SVE KRITIČARE serije "Nemanjići" (VIDEO) 

Mnogi su sa nestrpljenjem isčekivali da vide grandiozan televizijski projekat koji bi trebalo da obuhvati 200 godina vladavine dinastije Nemanjić, a kojom bi se obeležila i 800-ta godišnjica krunisanja Stefana Prvovenčanog i nastanka Srpskog kraljevstva.

RTS je ozbiljno pristupio realizaciji ovog, za naše uslove, veoma skupog projekta. Za scenaristu je izabran provereni autor Gordan Mihić, režiju je radio Marko Marinković (koga se sećamo po veoma uspešnoj seriji "Moj rođak sa sela"), a na projektu je angažovano više od 200 glumaca i blizu 3.000 statista, uz veoma zahtevne scenografske i kostimografske zadatke vezane za rekonstrukciju epohe XIII veka na ovim prostorima.

Sin našeg proslavljenog glumca snima vestern o kralju Petru I 

Može se reći da je glumačka podela bila zasnovana na proverenim glumcima – Stefana Nemanju igra Mladen Nelević, njegovu suprugu Anu igra Dubravka Mijatović, a uloge Nemanjinih sinova Stefana, Vukana i Rastka igraju Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac i Dragan Mićanović. Prvu srpsku kraljicu i mletačku princezu Anu Dandolo igra Sloboda Mićalović.

Na žalost, prva epizoda, pilot ili ne baš impresivan intro serije u najmanju ruku, nije ostavio povoljan utisak. U vremenu kada je i ukus televizijske publike podignut na viši nivo, zahvaljujući serijama koje smo poslednjih godina imali prilike da gledamo na RTS-u ("Senke nad Balkanom", "Ubice mog oca", "Montevideo", "Bili smo prvaci sveta" itd.), jasno je razočaranje prvom epizodom, koja je prilično površno pokušala da uvede publiku u jednu sigurno veliku istorijsku priču.

"Three billboards outside ebbing, Missouri": Neobičan naslov koji "miriše" na Oskara! 

Konfuzan i nedovoljno detaljan uvod u istorijski trenutak početka Stefana Nemanje, prilično "ravan" i neemotivan glumački pristup pojedinih glavnih likova, neadekvatno "prevođenje" ondašnjeg jezika, pojedine istorijske nelogičnosti, izazvalo je negativnu reakciju publike.

Ima i onih kojima se ne sviđa izbor Mladena Nelevića za ulogu Stefana Nemanje, iako je u pitanju iskusan i dokazan glumac. I u njegovom slučaju treba videti kako će se snaći u narednim epizodama, kada se zaista sadržajna istorija srpske kraljevske loze Nemanjića bude počela televizijski razvijati u narednim epizodama, i kada bude počeo da igra Nemanju u poznim godinama.

Srbski pravoslavni pojci za BKTVNews: Evo kako spasiti tradiciju od zaborava! (FOTO+VIDEO) 

Treba priznati da je prva epizoda ipak donele neke interesantne epizodne role – na primer Dubravka Mijatović se dosta dobro snalazi u ulozi Ane Nemanjić i još jednom pokazuje da nema uloge sa kojom ona ne može da se nosi.

Takođe, Meto Jovanovski je još jednom pokazao da je vrhunski glumac, koji je na veoma interesantan način dočarao vizantijskog cara Manojla Komnena.

Sigurno je da će i ulazak u priču ipak glavnih junaka – Nemanjinih sinova dati na dinamici, a nadamo se i da će serija onda biti interesantna. Jer, tada dolazi na dnevni red istorijski zaplet u vezi sa sukobom oko srpskog prestola između rođene braće na nivou najboljih evropsko-istorijskih serija (poput "Medičijevih" ili "Bordžija").

"Igra prestola" je ipak serija sa kojom nije umesno porediti televizijske projekte sa ovih prostora – ni po sadržaju, ni po produkcijskim mogućnostima.

Otkriveni DETALJI NOVE sezone "Senki nad Balkanom" (FOTO) 

Treba naglasiti da scenografski i kostimografski serija "Nemanjići" izgleda sasvim solidno, naravno u skladu sa finansijskim mogućnostima produkcije.

Na kraju, ostaje nada da će serija "Nemanjići" u narednim epizodama, ipak uspeti da nađe pravi način za komunikaciju sa publikom, i da će loš utisak iz prve epizode biti značajno popravljen.

Priča o srpskoj kraljevskoj lozi to zaslužuje.

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh