Kultura

Vodimo vas u najčudniji muzej u Srbiji: Zavirite u čaroban svet šibica (FOTO)

Photo: BKTVNews

Rasuti između zelenih obronaka Fruške gore i Dunava, Sremski Karlovci čuvaju bogatu riznicu srpske kulture i duhovnosti u svojim građevinama neprocenjive istorijske vrednosti. Nije ni čudo da baš u ovom gradiću postoji i Muzej šibica.

Muzej šibica u Sremskim Karlovcima jedan je od dva u Evropi, a male kutije u njemu svojevrsni su svedoci istorije.

Jedini privatni muzej posvećen šibicama u vlasništvu je slikarke Jovane Popović Benišek, koja je kolekciju nasledila od svoje pomajke, poznate glumice, kolekcionarke Jasne Novak.

"Putujući po svetu, Jasna Novak je skupljala šibice i razmenjivala s pasioniranim kolekcionarima. Svoj buran život po restoranima i kafanama Praga, gde je studirala glumu i dramaturgiju, zabeležila je kroz šibice, koje su punile kutije, kofere, čitave police. Pisma puna nalepnica za šibice stizala su joj sa fabričkih traka iz Francuske, Švedske, Španije, Belgije", priča za BKTVNews Jelena Popović Benišek, vlasnica Muzeja šibica.

Nakon smrti pomajke, u porodičnoj kući našla je na desetine hiljada šibica. Tada se zapitala šta da uradi sa njima. Vođena parolom "Uzmi ili ostavi", srećom, Benišek je odlučila da pokupi impozantan broj šibica i nalepnica iz celog sveta, koji su sada muzejski eksponati.

"Veliki deo njene kolecije vremenom je uništen, ali potrudila sam se da većinu sačuvam. Na ideju o otvaranju muzeja došla sam 2009. godine kada sam deo kolekcije izložila u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u okviru Noći muzeja. Izložba je bila veoma posećena, a rekacije ljudi, koji su s oduševljenjem gledali sve te eksponate, dale su mi vetar u leđa da otvorim muzej", ispričala je slikarka.

Kako kaže, 2013. godine na nagovor i uz podršku prijatelja, otvorila je Muzej šibica, a iako tada nije bilo mnogo eksponata, život joj je dobio drugi ritam.

U Muzeju šibica nalazi se kolekcija sastavljena od kutija različitih izrada i dizajna: cilidrična, zlatasta italijanska pakovanja ukrašena reporodukijama slika umetnika svetskog renomea, remek-dela japanske strpljivosti izrađena na peliru i svili, francuske šibice s pikantim motivima i predstavama. Mogu se naći i kutije s motivima državnika, flore i faune, prevoznih sredstava, karikatura.

"Kolekcija danas sadrži oko 40.000 eksponata, koji potiču iz raznih zemalja. Na temeljama brižljivo čuvanog materijala, uz informacije o istorijatu šibica, kolekcionaru i samoj kolekciji, kutije omogućavaju i uvid u promene koje su se desile u istoriji, a takođe predstavljaju i hroniku društvenih promena", objašnjava Benišek.

Kako kaže, još nema fond za otkup, ali joj stalno pristužu eksponati iz celog sveta. Ističe da joj je jedan posetilac doneo dve pune kese šibica iz Amerike, koje je skupljao u hotelima, restoranima.

Kada je u pitanju posećenost muzeja, navodi da nema pravila.

"Kutak je napravljen tako da bude klub, gde će ljudi moći da se opuste u prijatnoj atmosferi, slušajući ploče, čitajući knjige. Takođe, edukacija u Muzeju postoji od samog otvaranja. Kroz aktivnosti i radionice prilagođene različitim uzrastima, deca, ali i odrasli na vrlo jednostavan način dolaze do saznanja o eksponatima. Mladi se na taj način navikavaju na posete kulturnim ustanovama", kaže vlasnica Muzeja šibica.

Šibice je, inače, izumeo hemičar Džon Voker u Engleskoj 1827. godine, ali ih nije patentirao. Godine 1844. u Švedskoj je otvorena prva fabrika šibica, a najstarija reklama na kutiji šibica potiče iz 1895. godine, čak pedeset godina od otvaranja fabrike. Stara Jugoslavija imala je dve fabrike šibica, u Dolcu i Osijeku i nekada ih je izvozila, dok ih Srbija danas uvozi.

Izvor: BKTVNews/Maja Podraščanin
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh