Tehno svet

Najpoznatija internet enciklopedija Vikipedija proslavila 16. rođendan

Photo: Wikipedia

Organizacija Vikimedija Srbija obeležila je sinoć 16 godina rada Vikipedije, čiji su osnivači poručili da će najveća onlajn enciklopedija nastaviti da se poboljšava kako bi tekstovi bili još pouzdaniji i sadržajniji.

Urednik Dragan Satarić je ocenio da je Vikipedija danas bolja nego pre 16 godina i da ima kvalitetnije tekstove.

Satarić smatra da je Vikipedija postala nezaobilazni izvor podataka za sve građane koji koriste on lajn besplatne enciklopedije.

U razgovoru više ljudi se može čuti: "Čekaj da proverim taj podatak na Vikipediji", napomenuo je Satarić na svečanosti u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu.

wikipedia

Urednik Vikipedije na srpskom jeziku Đorđe Stakić je ocenio da je razvoj takve on lajn enciklopedije pomognut napretkom tehnike i pojavom kvalitetnih mobilnih telefona. On je istakao i da je Vikipedija sama napredovala i da danas u svojim tekstovima ima i reference.

Ivana Guslarević iz Vikimedije Srbije je rekla da će se ta organizacija u 2017. usredsrediti na saradnju sa institucijama kulture i obrazovanja.

Ona je objasnila da Vikipedija nastoji da objavi što je više moguće arhivske građe u elektronskom obliku kako bi ona postala dostupna građanima.

GUGL I EPL BEZ PREMCA: Objavljena lista najmoćnijih svetskih brendova u 2016. godini (FOTO)

Izvor: RTV
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 KomentaraNa vrh