Ostali sportovi

"Sramni kompromis": Rusija može da učestvuje na Olimpijskim igrama, ali pod neutralnom zastavom!

Photo: Vikipedija

Međunarodni olimpijski komitet zabranio je Rusiji takmičenje naredne godine u Pjongjangu na Zimskim olimpijskim igrama. Međutim, MOK je doneo odluku da ruskim reprezentativcima, koji su "čisti na doping testu", dozvoli takmičenje u Pjongjangu, ali pod neutralnom zastavom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin okvalifikovao je ovu odluku kao "sramni kompromis".

Ovo saopštenje se odnosi na istragu o navodnim optužbama o dopingu ruskih sportista 2014. godine u Sočiju.

"Ovim bi trebalo da se podvuče crta i stavi tačka na ceo skandal", saopštio je MOK.

Rusija ostala bez olimpijskog srebra zbog dopinga!

Predsednik MOK-a Tomas Bah saopštio je da je ovu odluku, sa saradnicima, doneo nakon 17-omesečnog čitanja nalaza i preporuka o istrazi o dopingu ruskih sportista koji je sproveo bivši predsednik Švajcarske Samjuel Šmid.

FOTO: RT/Printscreen

Ruski olimpijski komitet je suspendovan, ali MOK je saopštio da će pozvati "čiste" ruske reprezentativce da se takmiče u februaru naredne godine pod nazivom "Olimpijske atlete iz Rusije".

Uproks negiranju Rusije, u Šmidovom izveštaju se, između ostalog, navodi da je pronađen dokaz o "sistemskoj prevari antidoping pravila".

U poslednjem izveštaju Svetske andidoping agencije (WADA) navodi se da je više od 1.000 ruskih sportista učestvovalio u programu, za koji je i država znala, od 2011. do 2015. godine.

Olimpijske igre u Južnoj Koreji počinju 9. februara naredne godine. Međutim, održaće se bez supersile u svetu olimpijskih sportova.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Izvor: BBC/RT/BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh