Tenis

Đoković bez polufinala u Kneževini: Opet tri seta, mnogo muke i igre živaca, ali sada se Novak nije radovao (FOTO, VIDEO)

Photo: Tanjug/AP (Claude Paris)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je u tri seta poražen od Davida Gofana iz Belgije koji se tako plasirao u polufinale Mastersa u Monte Karlu, gde čeka boljeg iz duela Rafael Nadal - Dijego Švarcman.

Meč na centralnom terenu trajao je dva sata i 40 minuta, a okončan je rezultatom 6:2, 3:6, 7:5 u korist trinaestog igrača na ATP listi.

Đoković je kao i protiv Simona loše otvorio meč, što je Belgijanac znao da iskoristi i da napravi brejk već u prvom gemu. Drugi reket sveta osvojio je samo jedan poen. Drugi gem Đoković otvara mnogo bolje, što je rezultiralo da automatski dođe do prilike da vrati izgubljeni gem. Međutim na 30:40, Đoković i Gofan odigrali su prelep poen, koji je posle sjajne forhend paralele dobija Gofan. Potom su usledila dva laka poena Belgijanca koji stiže do prednosti od 2:0. Drugi servis gem Đokovića nije dobro, pošto je, Gofan je izuzetno krenuo i poveo sa 30:0. Srpski teniser je dobrim servisom, a potom i pomoću mreže stigao do izjednačenja 30:30. Usledila su dva dobra servisa, posle čega Novak dobija prvi gem na meču.

U nastavku meča, trinaesti teniser planete dobrim servisima, dolazi do dve gem lopte 40:15. Đoković je pripretio dobivši poen, međutim izbacuje bekhend paralelu u aut, posle koje Belgijanac dolazi do 3:1. Novak je nastavio sa oscilacijama, što je Gofan iskoristio da dođe do dve brejk lopte. Greškom Belgijanca, Đoković je spasio prvu brejk loptu, međutim drugi reket sveta je uzvratio lošim udarcem, pa Gofan stiže do prednosti od 4:1. U naredna dva gema, igrači su sigurno osvajali poene na svoje servise, pa je usledio gem u kojem je Gofan servirao za prvi set. Belgijanac je greškom otvorio gem za 0:15. U narednom poenu, usledila je duga razmena, posle koje je Gofan ponovo izašao kao pobednik.

Trinaesti teniser sveta nastavio je da igra odlično, što je rezultiralo osvajanjem prvog seta.

Drugi set krenuo je slično kao i prvi, međutim Novak dobrom igrom sa osnovne linije dobija prvi gem. Prvi servis gem Belgijanca krenuo je loše po Đokovića, koji se posle duge razmene, u nameri da stigne lopticu sapleo i pao. Na svu sreću, prošao je dobro. Posle male pauze, Gofan dobija tri poena za redom za 40:0. Međutim, Novak je uspeo da pripreti dobivši dva poena, ali potom lošim drop šotom poklanja gem Gofanu. Jasno je da ne funkcioniše igra Đokoviću, forhendi i bekhendi jednostavno nemaju dovoljno oštrine. Novak se ponovo mučio na svom servis gemu, što je Gofan iskoristio da dođe do dve brejk lopte. Međutim, sjajnom igrom sa osnovne linije Đoković dobija tri poena zaredom. Srpski teniser nije iskoristio dve gem lopte, ali zato jeste treću za vođstvo od 2:1 u drugom setu. U četvrtom gemu, Đoković je podsetio na onog starog, pa dobija servis gem Gofana bez izgubljenog poena.

Sjajnom igrom, Novak potvrđuje brejk i dolazi do prednosti 4:1. Seriju od 11 uzastopnih poena, Novak je prekinuo pri servisu Gofana u šestom gemu drugog seta, posle čega Belgijanac dobrim servisima smanjuje prednost Novaka. Bez problema, drugi reket sveta dobija svoj servis gem, pa je pritisak prebacio na Gofana koji servisa za opstanak u drugom setu. Učinilo se da bi Đoković mogao već na servis Gofana da dođe do izjednačenja u setovima, pošto je dobro igrom stigao do 0:30. Gofan je uzvratio sva dva osvojena poena, međutim Novak stiže do set lopte. Belgijanac dobrim servisom stiže do izjednačenja, posle čega Đoković ponovo ima brejk loptu. Međutim, trinaestog tenisera sveta servis je odlično služio, spašava drugu brejk loptu i dobija osmi gem drugog seta. Posle neiskorišćene prilike u gemu protivnika, Novak je imao šansu da izjednači u svom servis gemu.

Drugi reket sveta je iskoristio prvu set loptu u gem i zasluženo stigao do 1:1 u setovima.

Novak je nastavio sjajno da igra, što se pokazalo i u rezultatu. Ekspresno je stigao do brejka i vođstva od 1:0 u trećem setu. Bez većih problema, Đoković odličnom igrom sa osnovne linije stiže do dve gem lopte 40:15. Odličnim servisom drugi reket sveta potvrđuje brejk prednosti. Novaku je konačno kliknulo nešto u igri, pa je zaigrao na prepoznatljivom nivou. Ponovo je pripretio Belgijancu na njegov servis, međutim Gofan je stabilizovao igru, spasio dve brejk lopte i stigao do gem, posle čega je smanjio na 2:1. Drugi reket sveta odičnom igrom, uz samo jedan izgubljen poen na svoj servis ponovo diže prednost.

Gofan dobro otvara peti gem trećeg seta i stiže do 30:15. Usledilo je izjednačenje, posle kojeg Gofan stiže do gem lopte. Međutim, sjajnim riternom iz bekhenda, Novak stiže do izjednačenja. U naredna dva poena, Gofan je iskoristio pad koncentracije kod Novaka i stiže do 3:2. Kao i prethodnim gemovima, drugi reket sveta dobro kreće, međutim Gofan je zaigrao još bolje i uspeo da pripreti 15:30. Usledilo je izjendačenje, a potom i najemotivnije proslavljanje Novako do sada, Gofan je izašao na mrežu, a Đoković sjajnom forhend paralelom stigao do gem lopte.

Ipak, odličnim riternom David dolazi do “đusa“. U naredna dva poena razmenili su po poen, posle čega je Gofan stigao do brejk lopte. Đoković je iskoristio grešku Belgijanca za izjednačenje, posle kojeg Gofan odličnom igrom ponovo stiže do brejk prednosti. Drugi reket sveta ponovo je ima sreće, pošto je trineasti teniser planete poslao lopticu u mrežu. Usledila je treća brejk lopta Gofana, koji ponovo poklanja poen drugom reketu sveta. Ni četvrtu brejk loptu Belgijanac nije iskoristio, pošto je Novak sjajnim servisom stigao do "đusa". Najduži gem u meču se nastavio, a Gofan nije uspeo da iskoristi ni petu brejk loptu - usledili su dobri servisi Đokovića, koji posle maratonskog gema stiže do 4:2.

Posle još jednog izjednačenja, Belgijanac je smanjio na 4:3, zahvaljujući dvema greškama Đokovića. Usledio je katastrofalan gem za srpskog tenisera, pošto je protivnik došao do tri brejk lopte, jednu je spasao Novak, ali poravnanje na semaforu nije izbegao. Novi Gofanov servis i novi "đus", a gem je ponovo pripao Belgijancu. Usledio je Đokovićev servis za ostanak u meču. Lako ga je dobio naš igrač, te je usledio još jedan dug gem na servis Gofana. Posle velike borbe i novog izjednačenja, epilog je bio isti. Ponovo je Novak servirao, barem za taj-brejk.

Imao je Belgijanac 0:15, 15:30, 15:40... Nadali smo se da će se Novak poslednjim trzajem izvući iz teške situacije. Uspeo je da smanji na 30:40, a onda i da izbori "đus". Usledila je prva meč lopta za rivala, ali ona je anulirana, pa i pretvorena u gem loptu. Još jedno izjednačenje, pa nova meč lopta za Belgijanca, napetost je rasla.

Spasena je i ona, ali ne i treća za Gofana.

Tako Novak nije uspeo da kao u prethodna dva kola dobije treći odlučujući set.

U polufinalu Belgijanac čeka boljeg iz meča Nadal - Švarcman koji je na programu oko 19 časova, dok je drugi par već poznat i čine ga Španac Albert Ramos i domaći teniser Luka Pui.

Izvor: BKTVNews
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh