Tehno svet

Vikipedija voli SRPSKE SPOMENIKE!

Photo: Vikipedija

Organizacija Interglider, u saradnji sa Wikimedia Srbije, organizuje četvrto nagradno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih kulturnih dobara "Wiki voli spomenke 2016", a rok za slanje fotografija je 30. septembar.

"Wiki voli spomenike" (Wiki Loves Monuments) je najmasovnije takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture i kao takvo je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda 2012. godine.

Foto-konkurs se održava od 2010. godine i do danas je na Wikimedia ostavu otpremljeno više od milion i po fotografija kulturnih dobara. Srbija je u takmičenju učestvovala 2012, 2013. i 2014. godine, u organizaciji Wikimedia Serbia, čime je obogaćen fundus fotografija kulturne baštine naše zemlje sa preko 9.000 fotografija.

Nakon jednogodišnje pauze, Srbija je ponovo na "Wiki Loves Monuments" mapi na kojoj se nalazi više od 40 zemalja sa šest kontinenata, koje se takmiče sa istim ciljem - promocija kulturnih dobara i spomenika zemalja kroz foto-radove objavljene pod slobodnom licencom, što znači da se isti mogu koristiti i van Wikipedije. U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici tog sajta, koji treba da postave fotografije na Wikimedia multimedijalnu ostavu.

800px-Petrovaradin_sa_mosta

Fotografije mogu biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa. Spisak spomenika kulture u Srbiji, kao i prateća uputstva, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu takmičenja: www.wlm.rs.

Pažljivo odabran, stručni žiri će odlučiti o pobedničkim fotografijama, na osnovu unapred postavljenih kriterijuma koji se odnose na tehničke karakteristike, originalnost i enciklopedijsku vrednost. Pobednici foto-takmičenja biće poznati krajem oktobra.

Rusija sprema svoju Vikipediju!

Izvor:
Pratite BKTV News na VIBERU:
0 Komentara


Na vrh